• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Kripto Para Yasağı Ne Anlama Geliyor?

Kripto Para Yasağı Ne Anlama Geliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün gece yarısında kripto paralara ilişkin yeni yönetmelik kararını yayımladı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar, Türkiye’nin kripto paraları resmi olarak kabul ettiğini ortaya koyuyor ve bu açıdan durum olumlu olarak ele alınabilir. Ancak öte yandan yönetmelikte yer alan kararlar, daha korkutucu senaryoları da gündeme getiriyor. Merkez Bankası tarafından yayımlanan yönetmelikte, Türkiye’de artık kripto paralar ile doğrudan ya da dolaylı olarak ödeme yapılmasının engellendiği ifade edildi. Merkez Bankası, bu kararın neden alındığını gerekçesi ile açıkladı. Yönetmeliğin yayımlanması, yerli kripto para piyasalarında sarsıcı bir haber olarak karşılandı. Birçok uzman isim, yayımlanan kripto para ödemelerindeki engel kararı sonrasında, yorumlarını dile getirdi. Türkiye’yi, kripto para sektöründe bu karardan sonra neler bekliyor?

TCMB’nin Kripto Para Açıklamaları

merkez-bankasi

Merkez Bankası tarafından yayımlanan yönetmelik, 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girecek. Yönetmeliğe göre Türkiye’de kripto paralar ile doğrudan ya da dolaylı olarak ödeme işlemi yapılamayacak. Gece yarısı açıklanan kararda, alınan engelleme kararının gerekçeleri için şu ifadelere yer verildi:

“Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülmez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır.”

Kararnamenin Dikkat Çeken Maddesi

Uzmanlar, açıklanan yönetmelik kararında özellikle 4. maddeye dikkat çekiyor. Kararda belirtilen 4. maddede şu ifadeler yer alıyor:

“(1) Ödeme hizmet sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılabileceği bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.

(2) Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.”

Avukat Oğuz Evren Kılıç Konuya Açıklık Getirdi

kripto para nedir

Yönetmelikte yer alan bu madde, kripto para toplulukları tarafından sarsıcı bir madde olarak değerlendirildi. Zira bu maddeden yola çıkıldığında, bankalar da dahil olmak üzere tüm ödeme kurumlarının bundan sonra kripto para alım satım işlemleri yapamayacağı düşüncesi gündeme geliyor. Kripto para piyasalarında tanınan Avukat Oğuz Evren Kılıç, bu düşüncenin tam olarak doğru olmadığını ifade etti. Kılıç, bankaların kripto para ödemelerinden hariç tutulmadığını vurguladı.

Yerli kripto para piyasalarında korkutan senaryoların gündeme gelmesi ile birlikte, Oğuz Evren Kılıç Twitter üzerinden durumu özetleyen bir açıklamada bulundu. Kılıç açıklamasında “Yönetmelik, sadece ödeme kuruşlarına yönelik ve bu kapsamda yayınlandı. Özetle; kredi kartı ve benzeri araçlarla kripto para alım-satımı yapılamaz, kripto para hiçbir alışveriş için kullanılamaz, elektronik ödeme hizmet sağlayıcısı kripto para hizmeti veremez” dedi. Yani, bankalar üzerinden kripto para alım-satımı yapılabilecek.

TCMB, bu adımları yatırımcıları korumak adına attığını duyurdu.