• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

TCMB’den “Dijital Türk Lirası” İçin Kritik Adım!

TCMB’den “Dijital Türk Lirası” İçin Kritik Adım!

Kripto para piyasaları, 2021 yılında hiç beklenmedik büyümeler elde etti. Bu büyümelerde, Bitcoin’in (BTC) Aralık 2020’de başlattığı ralli sonucunda ilk aylarda üst üste kırdığı fiyat rekorları etkili oldu. BTC ile birlikte büyüyen sektöre, daha sonra yeni kurumsal ve bireysel yatırımcılar geldi ve kripto para sektörü, 2021 yılında unutulmayacak değer artışları yaşadı. Kripto para sektörünün büyümesi ile birlikte, ülkelerin kripto para sektörüne bakış açıları da şekillenmeye başladı. Bazı ülkeler kripto paraları, mevcut finansal sistemlerine bir tehdit olarak görürken, bazı ülkeler ise bu sektöre kucak açtı. Ancak yine de hemen hemen her ülke, gelen kripto para büyümesi ile birlikte merkez bankası dijital parası (CBDC) çalışmalarına ağırlık vermeye başladı.

“Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” Oluşturuldu

dijital-turk-lirasi cikis tarihi

CBDC çalışmalarında, dünyada liderliği Çin elinde bulunduran ülke konumunda. Zira Çin, dijital yuan çalışmalarına 2014 yılında başladı ve 2020 yılında da test aşamalarına geçti. Öte yandan Avrupa Bölgesi, Fransa, Almanya, Avustralya gibi birçok ülkede daha CBDC çalışmaları ağırlık kazandı. CBDC çalışmalarına ağırlık veren ülkelerden biri de Türkiye oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Dijital Dönüşüm Ofisi öncülüğünde, ülkemizde atılan CBDC adımlarına şimdi bir yenisi daha eklendi. Merkez Bankası tarafından yapılan resmi açıklamada, Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme projesi kapsamında bir sonraki aşamaya geçildiği duyuruldu. Açıklamada, Dijital Türk Lirası çalışmalarında “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturulduğu belirtildi.

Merkez Bankası Tarafından Yapılan Duyuru

Merkez Bankası yaptığı açıklamasında; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile mutabakat zabıtları imzalanarak, Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu oluşturulduğunu duyurdu. Merkez Bankası’nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan sürecin teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya geçmesine karar verilmiştir.”

Proje Planlamasında Neler Yer Alıyor?

Geçtiğimiz aylarda, kurulan Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yayınladığı Dijital Türk Lirası çalışmaları takviminde, altyapı çalışmalarının 31 Aralık 2021 tarihine kadar tamamlanacağı belirtilmişti. Şimdi ise TCMB tarafından yapılan açıklamada, bu çalışmalarda bir üst aşamaya geçildiği ifade edildi. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası AR-GE çalışmalarının; teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri, teknoloji paydaşlarının katılımı ile birlikte gerçekleştirilecek. Projenin, stratejik ve kritik teknolojilerin pilot uygulamaları ile birlikte genişletilmesi planlanıyor.

Üst Aşama Faz Çalışmalarında Neler Yapılacak?

dijital-turk-lirasi cikis tarihi

Merkez Bankası tarafından yapılan duyuruya göre, 1. faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında Merkez Bankası nezdinde, prototip olarak “Türk Lirası Ağı” sağlanacak ve dar kapsamlı, kapalı devre pilot uygulamaları devreye sokulacak. Bu testler sonucunda elde edilen verilere göre daha geniş ve yaygın kapsamda testler gerçekleştirilerek diğer aşama fazlarına geçiş sağlanacak. Yeni faz aşamalarında teste tabii tutulacak olan çalışma planlamaları ise şöyle:

  • Blok zincir teknolojisi,
  • Dağıtık yapılan ödeme sistemlerinin kullanımı,
  • Anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon testleri.