• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Kriptolar Helal Mi, Haram Mı? Ünlü İlahiyatçı Açıkladı

faruk beser kimdir

Kripto para piyasaları, Aralık 2020’de lider kripto para birimi Bitcoin’in (BTC) büyük bir atakla 2017 yılındaki ATH seviyesi olan 20 bin dolar seviyesini geçmesi ile birlikte büyük bir ralliye başlayarak 2021 yılında çok ciddi değer artışları yaşadı. Bu ralliyi Mayıs ayında sonlandıran BTC, Nisan ayında ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 64 bin 890 dolar seviyesini gördü. BTC bu seviyelere yükselirken, genel anlamda kripto para piyasaları da bu artışlardan payını aldı ve kripto paralar, dünya genelinde ana akımda yer edinmeye başladı. Bu durum, kripto paralarla ilgili çeşitli tartışmaları meydana getirirken, Müslüman yatırımcılar ise kripto para kullanımının helal olup olmadığı konusunda tereddütler yaşamaya başladı.

“Çözüm Kriptolardan Kaçmak Değil”

altcoinler artiyor mu

Kripto paraların sınırı sadece belli bir ülkede ya da bir bölgede kalmadı. Neredeyse tüm dünyada talep gören kripto paralar, ülkemizde de yoğun bir taleple karşılaştı ve bu talep gittikçe yoğunlaşmaya da devam ediyor. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dali öğretim üyesi Faruk Beşer, kaleme aldığı yazısından kripto varlık kullanımlarının hükmünden söz etti ve bu varlıkların helal ya da haram olup olmadıklarını dile getirdi. Beşer, şu andaki halleri ile kripto varlıkların helal sayılmasının mümkün olmadıklarını ancak çözümün bu varlıklardan da kaçmak olmadığını ifade etti.

Beşer, Kripto Paraların Özelliklerine Değindi

Faruk Beşer, kripto varlıkların haksız kazanç olmaktan çıkarılıp yeni bir zemine oturtulması gerektiğini belirtti ve ülke düzeyinde kripto varlık konusuna yabancı kalınmaması gerektiğini ifade etti. Beşer, kripto varlıkların henüz istikrara varabilmiş olmadıklarını fakat uzun bir araştırma süreci sonrasında yargıya vardığını belirterek, kripto varlıkların temel özelliklerine ilişkin ifadelere yer verdi. Faruk Beşer kripto paraların özelliklerini kaleme alırken şunlara yer verdi.

  • Bu tarz paralarda tarafların kimlikleri belli değil,
  • Piyasa değerleri aşırı oynak,
  • Dijital cüzdanlar çalınmaya müsait ve kötü niyetli kişilerin suiistimaline açık.

Faruk Beşer’in Açıklamaları

Faruk Beşer, sıraladığı bu özelliklerin ardından, Bitcoin’in (BTC) kurnazca üretilmiş bir para olduğunu da ifade etti. Beşer söz konusu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Halihazırdaki kripto para ticareti zararı kârından çok daha fazla olan batıl/haksız bir kazanç yoludur ve şu andaki haliyle helal sayılması mümkün değildir. Yapacak iş bundan kaçmak değil, ülke düzeyinde konuya bigâne kalmayıp bunu haksız kazanç olmaktan çıkarmanın yollarını bulmaktır.”

Beşer’in Tavsiyelerinin Benzerleri, Başka Ülkelerde de Gündeme Geliyor

bitcoin guncel durumu

Faruk Beşer, bu noktada aslında kripto para piyasalarında uluslararası bir soruna da parmak basmış gibi görünüyor. Olaya genel çerçevede “İslami boyutta helal-haram” açısından yaklaşan Beşer, kripto varlık piyasasına aslında bu konudaki yanlışları giderecek bir düzenleme getirilmesi gerektiğine işaret ediyor. Öte yandan dünyanın birçok noktasında da benzer şekilde kripto paraların yasadışı kullanım zemininden arındırılarak, daha kontrollü ve yatırımcıyı koruyan düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini ifade eden tavsiyeler gündeme geliyor.