• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Dijital Euro’nun Yol Haritası Belli Oldu

Dijital Euro’nun Yol Haritası Belli Oldu

Kripto para birimlerinin popülaritesi, 2020 yılının Aralık ortasında başlayan büyük ralli ile birlikte zirve noktalarına tırmanmaya başladı. Lider Bitcoin’in (BTC) 16 Aralık tarihinde 20 bin dolar barajını geçmesi ile birlikte başlayan büyük ralliye neredeyse tüm altcoinlerin dahil olması, tüm dünyada kripto paralara duyulan ilgiyi büyük ölçüde artırdı. Yatırımcılardan gelen yoğun ilgi artışı, kurumsal şirketlerin piyasada daha etkin olmaya başlaması ile birlikte geçen süreç içinde daha fazla katlandı ve 2021 yılında tüm dünyanın gündeminde kripto paralar yer almaya başladı.

Ana akımda daha önce çok az yer edinen kripto paralar, gelen rekorlar ile birlikte artık daha fazla gündeme gelmeye başladı. Bu popülarite artışı, ülkelerin kripto paralara yaklaşımını da değiştirdi. Ülkeler kripto paralar ile ilgili olarak ne gibi çalışmalar yapılabileceğini rotasını oluştururken, aynı zamanda birçok ülke kendi dijital parasını oluşturmak için çalışmalara başladı.

Dijital Parada İlk Adımı Çin Attı

dijital para nedir

Dijital para çalışmalarında ülkeler bazında ilk adımı 2014 yılında Çin hükümeti attı. Çin, 2014 yılında temelini atmaya başladığı dijital Yuan çalışmalarında artık test kullanım aşamasına geldi. 2019 yılından bu yana devlet bankalarının da katılımları ile Dijital Para Elektronik Ödeme Sistemi’ni (DCEP) geliştirdi. 2020 yılında da Çin, bazı şehirlerde kurayla belirlenen kişilere gönderdiği dijital Yuan’ların harcanmasını sağlıyor. Dünyada merkez bankası dijital parasını (CBDC) üreten ilk ülke olan Çin’in epey yol kat ettiği dijital para çalışmalarına, artık neredeyse tüm dünya ülkeleri de dahil olmaya başladı.

ECB’nin Sunduğu Anket, Dijital Euro’nun Temellerini Oluşturacak

Ülkelerin birer birer girdiği dijital para alanına, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da adım atmaya başladığı biliniyor. ECB, bununla ilgili olarak Ekim 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında Avrupalı vatandaşlara bir anket sundu. ECB’nin, dijital Euro için yaptığı anket, ilerleyen dönemlerde dijital Euro’nun kullanımı için yol haritasını oluşturacak. ECB, 8 bin 221 kişinin katıldığı söz konusu anketin sonuçlarını paylaştı.

Katılımcılar Dijital Euro’da Nelere Önem Veriyor?

dijital euro da gizlilik konusu

ECB’nin Avrupalı vatandaşlara sunduğu ankete %75 oranında Fransa, Almanya ve İtalya vatandaşları katıldı. Yani bu anket, AB’nin tümünü yansıtmıyor. 8 bin 221 kişinin katıldığı ankette Avrupalı vatandaşlar dijital Euro’dan neler beklediğini belirtti. Buna göre katılımcıların %43’ü dijital Euro’da en çok “gizlilik” hususuna önem veriyor. Ayrıca katılımcıların %18’i için dijital Euro’da öncelik “güvenlik” olurken, %11’inde öncelik “dijital Euro’nun AB bölgesi genelinde geçerli olması” oldu. Öte yandan katılımcıların %9’u ise dijital Euro kullanımında ek ücret ödemek istemediğini belirtti.

Anket sonrasında ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta, dijital Euro’nun ancak Avrupalıların gereksinimlerini karşılarsa başarılı olabileceğini dile getirdi. Panetta, dijital Euro çalışmalarında katılımcıların ankette vurguladığı beklentilerin karşılanması için ECB’nin elinden geleni yapacağını söyledi.