• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Vladimir Putin Rusların Kripto Yatırımlarını Bilmek İstiyor

rusya kripto para olitikasi

Kripto para piyasalarının hızla büyümesi ile birlikte ülkelerin bu alana bakış açıları da şekillenmeye başladı. Aslında hükümetler, 2009 yılından bu yana varlığını sürdüren kripto para piyasalarına yönelik geçtiğimiz yıllarda çeşitli adımlar atmış ya da atmak üzere altyapı hazırlıkları yapmıştı. Fakat çoğu askıda kalan bu adımlar, 2021 yılında kripto paraların çok ciddi şekilde yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte askılardan indirilmek durumunda kaldı. Birçok ülke, ana akımda artık geçmişe göre çok daha yoğun şekilde yer alan kripto paralar konusunda adımlarını sıkılaştırıyor ve bu alanı düzenlemek, takip etmek için çalışmalar yapıyor. Bu konuda daha çok mesafeli duruşuyla çizgisini belli eden Rusya’da, yine bu yönde bir adım atıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus vatandaşların kripto varlıklarını açıklamasını zorlayan bir sistem oluşturulması için düğmeye bastı.

Putin, Tüm Kripto Varlık Bilgilerinin Toplanmasını İstiyor

rusya kripto para olitikasi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kripto varlıklar konusunda neredeyse tüm bilgilerin toplanmasını istiyor. INC-News haberine göre Putin, bu isteği doğrultusunda Merkez Bankası’nı ve Çalışma Bakanlığı’nı bilgilendirdikten sonra, Rusya Maliye Bakanlığı’nın liderlik ettiği ortak bir rapor aracılığı ile bu bilgilerin toplanmasını istiyor. Konuya ilişkin olarak cumhurbaşkanı tarafından “2021-2024 Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Planı Hakkında” isimli kararname; Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Rusya Merkez Bankası’nın 15 Kasım tarihine kadar, dijital varlıkların mülkiyeti ile ilgili bilgilerin doğrulanması konusuna ilişkin olarak teklif sunması planlanıyor. Öngörülen ve sunulması beklenen rapor ile kripto paraların yolsuzluk, kara para aklama, terörü finanse etme ve çeşitli yasadışı faaliyetlerde kullanımının önlenmesi hedefleniyor.

Hukuki Bilgi Platformunda Yer Alan Açıklama

Rusya’nın hukuki bilgi platformunda yayınlanan resmi belgede konuya ilişkin bilgiler de verildi. Platformda konuya ilişkin olarak “Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Rusya Merkez Bankası’nın katılımlarıyla, dijital finans varlıklarının, diğer dijital hakların ve dijital para biriminin mülkiyeti hakkındaki bilgilerin doğruluğunu ve eksiksizliğini doğrulama prosedürü hakkında teklifler hazırlamalıdır. Yürütme sonuçlarına ilişkin rapor, 15 Kasım’a kadar teslim edilmelidir.”

Departmanlar İçin Son Özet Sunma Tarihi: 20 Eylül 2023

Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Rusya Merkez Bankası’na; dijital varlıkların mülkiyeti, diğer dijital haklar, dijital para birimi ve satın alma maliyetleri üzerindeki kontrol hakkında, bilgi sağlama uygulamasını incelemeleri, denetlemeleri ve özetlemeleri için 20 Eylül 2023’e kadar sunma talimatı verildi. Bu adım, Rusya’nın kripto para sektörüne yönelik git gide sertleşen tavrının son örneği olarak yorumlandı.

Rusya Merkez Bankası, Kripto Tavrının Sertleştiğini Göstermişti

rusya kripto para olitikasi

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sergei Shvetsov, 11 Ağustos tarihli bir röportajında, Merkez Bankası’nın kripto para yatırımları hakkındaki endişelerini dile getirmişti. Shvetsov söz konusu açıklamalarında, Rus vatandaşların git gide artan kripto para yatırım ilgisinin alternatif finans araçlarına çevrildiğini ifade etmiş ve bu alternatif finans yatırım araçlarını da “teknolojik finansal para tuzakları” olarak tanımlamıştı.