• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Avrupa Merkez Bankası Dijital Euro’ya Gerek Olabileceğini Savunuyor!

dijital euro

Avrupa Merkez Bankasının senelik euro raporuna göre, yapay paralarla mücadeleyi sağlayabilmek amacıyla dijital euroya gereksinim olabileceği açıklandı. Sınır ötesine hızlı ve düşük masraflı transferi yapılan kripto paralarla başa çıkabilmek için dijital euronun geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

AMB’nin “Euro İçin Uluslararası Rol“ adlı senelik araştırmasında, ismi verilmeyen yabancı teknoloji şirketleri tarafından yönetilen yapay paraların yükselişleri incelendi. Bu araştırma kapsamında ise Massimo Ferrari ve Arnauld Mehl endişelerini açıkladılar.

Araştırmaya Göre Yapay Para Risk Teşkil Ediyor!

dijital euro nedir

Araştırma ardından yapılan açıklamalarda,“Yerel veya sınır ötesi ödeme sistemlerinde yapay para birimlerini kullanan teknoloji şirketlerini göz önüne alırsak, yerli olmayanların piyasada hakimiyet oluşturabileceklerini görüyoruz. Eğer bu olay gerçekleşirse sadece finansal sistemin istikrarı tehdit edilmez, aynı anda kişiler ve tüccarlar da az sayıda sağlayıcının piyasaya hükmetmesi tehlikesi ile karşı karşıya gelirler.“ ifadeleri yer aldı.

Gündeme yansıyan gelişmelere göre, Avrupa Merkez Bankası’nın yapay para birimlerinin gelişimi ve stablecoin’lerin durumu hakkında endişeleri mevcut. Geride kalan zamanda AB, milletvekillerinden Facebook’un çıkarmış olduğu DIEM Coin projesi için veto yetkisini talep etmişti.

AMB Başkanı’nın Dijital Euro Bakışı

AMB Başkanı Christine Lagarde dijital euro hakkında görüş bildirerek,“ Dijital euronun güvenli olduğundan emin olmak için oldukça uzun bir zaman ihtiyaç olacak.“ dedi. Dikkatli bir yaklaşımın içinde olan başkan, dijital euro hakkında tam güvene sahip olmadığını açıkladı. Ekonomistler ise ödemeler için büyük şirketler ile rekabet edebilecek bir konuma ulaşmanın artık gerekli olduğunu savunuyorlar. Dijital euro ile ödeme yöntemlerinin ek bir hizmet olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorlar.

Ekonomistler Dijital Euro Hakkında Konuştu

Ekonomistler dijital euro hakkında görüşlerini paylaşırken,“Bir e-fatura, CBDC veya e-kimlik ile yapılan ödemelerde işlemlerin dijital hale getirilmesi daha kolaydır. Aracıların daha yüksek katma değerli ve teknolojik içerikli hizmetleri, işlemleri daha düşük ücret ile sunabilmeleri için dijital euro kullanımı gereklidir.“ ifadelerini kullandılar.

Dijital Euro Neden Gerekli Görülüyor?

dijital euro

AMB raporuna göre, sınır ötesine ödeme yapmaya imkan sunan proje altyapılarını iyileştirmek amacıyla dijital euronun kullanılması gerekebilir. Dijital euronun var olması ise kripto paralara olan gereksinimi veya yabancı para birimlerini kullanma ihtiyaçlarını ortadan kaldırabilir. İşlem maliyetlerini azaltmak, dijital ve küresel alanda euro ticaretinin genişlemesini sağlamak için projeye sıcak bakılıyor.

Ayrıca rapor kapsamında, CBDC’nin ise global bir erişim için önemli olduğu belirtildi. Kullanıcıların aslında anonim olabilmeleri, çevrimdışı ödemelerin de yapılabilmesi için dijital euro’ya ihtiyaç olduğu raporda açıklandı.